Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(93)
Forma i typ
Książki
(93)
Poradniki i przewodniki
(8)
Proza
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
nieokreślona
(80)
dostępne
(11)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(93)
Autor
Pyszkowska Kazimiera
(6)
Gasik Anna
(4)
Zawistowska Zofia
(4)
Dębski Henryk (1936-1992)
(3)
Dębski Henryk
(2)
Gumowska Irena
(2)
Miernik Robert
(2)
Nowicka Ludmiła
(2)
Orlińska Wanda (1942- )
(2)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(2)
Strzelecka Hanna
(2)
Szczygłowa Helena
(2)
Bali Karen L
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barecka Grażyna
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Bruce Bryan
(1)
Bytnerowicz Barbara
(1)
Chattman Lauren
(1)
Child Sally K
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Cudak Kaja
(1)
Czerni Anna
(1)
Darbonne Caroline
(1)
Fajkowska Helena
(1)
Fedak Alina i Paulina
(1)
France Christine
(1)
Gadomska Julitta (1930- )
(1)
Gasik Anna. Potrawy i przetwory
(1)
Gasik Anna. Warzywa i owoce
(1)
Girard-Lagorce Sylvie (1948- )
(1)
Glonti Zviad
(1)
Grad Wanda
(1)
Gren Anna
(1)
Gruchalska Katarzyna
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Halbański Maciej E
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Hom Ken
(1)
Imamura Masaru
(1)
Imamura Urszula
(1)
Iwaszkiewicz Maria
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Jabłonowska Helena
(1)
Jackson Michael (1942- )
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Kadłubowski Marcin
(1)
Kalicińska Małgorzata
(1)
Kalkowski Jan
(1)
Kapusta Joanna
(1)
Kapusta Piotr
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Kopeć Krystyna
(1)
Kowalski Stanisław
(1)
Krygier Tomasz
(1)
Krzyżanowska Emilia
(1)
Krzyżanowska Małgorzata
(1)
Krzyżanowska-Kalkowska Emilia
(1)
Kwiecień-Maniewska Olga
(1)
Michałowska Mira
(1)
Miernik R
(1)
Miklaszewski Gwidon (1912-1999)
(1)
Miskiewicz-Bogusławska Zofia
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mosingiewicz Joanna
(1)
Murawski Franciszek Cezary
(1)
Niedzielska Gabriela
(1)
Okrasa Karol
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Ostrowska Halina
(1)
Paraska Wojciech
(1)
Poklewska-Koziełło Ewa
(1)
Płoszajska Jowita
(1)
Radzikowska Agnieszka
(1)
Smolińska Jadwiga
(1)
Sosnowski Bogusław
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Suchorska-Tropiło Krystyna (1938- )
(1)
Szafirowska Anna
(1)
Szarow W.W
(1)
Szczepańska Barbara
(1)
Szepietowski Dionizy
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Szymanderska Hanna (?-2014)
(1)
Sękulska Anna
(1)
Słowikowska Joanna
(1)
Tarnowska Krystyna
(1)
Theilig Harald
(1)
Theilig Sigrid
(1)
Tomkowski Jan (1954- )
(1)
Topolewski Zdzisław
(1)
Wellman Dorota
(1)
Wierzchowska Weronika
(1)
Winkiel Barbara (1927- )
(1)
Winklowa Barbara (1927- )
(1)
Witkowska Sabina
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(11)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(9)
1980 - 1989
(40)
1970 - 1979
(12)
1960 - 1969
(2)
1950 - 1959
(2)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(5)
2001-
(5)
1945-1989
(3)
Kraj wydania
Polska
(93)
Język
polski
(93)
Odbiorca
Młodzież
(3)
Dorośli
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Temat
Kucharstwo
(56)
Warzywa
(15)
Przepisy kulinarne
(10)
Odżywianie
(6)
Owoce
(6)
Kucharstwo jarskie
(4)
Pomidory
(4)
Fasola
(3)
Mięso
(3)
Mąka
(3)
Gospodarstwo domowe
(2)
Groch
(2)
Grzyby
(2)
Jajka
(2)
Kasza
(2)
Kucharstwo i przetwórstwo
(2)
Ziemniaki
(2)
Alkohole
(1)
Chodakowska
(1)
Ciasta
(1)
Czosnek
(1)
Dietetyka
(1)
Dynia
(1)
Dzieci
(1)
Jabłka
(1)
Kawa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Kucharstwo dietetyczne
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnie mikrofalowe
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura stołu
(1)
Literatura polska
(1)
Matki i córki
(1)
Miód
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Owoce morza
(1)
Pieczywo
(1)
Piwo
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Potrawy z szybkowaru
(1)
Powieść obyczajowa polska
(1)
Powieść polska
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przetwory zbożowe
(1)
Przetwórstwo
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Przyprawy
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny strączkowe
(1)
Ryby- kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Sery
(1)
Sieroty
(1)
Smak
(1)
Tyskie Browary Książęce
(1)
Wielkanoc
(1)
Wątroba
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Śniadanie
(1)
Żywienie a zdrowie
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
Temat: miejsce
Chiny
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(7)
Poradnik
(6)
Książka kucharska
(4)
Wydawnictwa popularne
(2)
Encyklopedia
(1)
Literatura dziecięca polska
(1)
Literatura polska
(1)
Poradniki
(1)
Powieść historyczna
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Dom i ogród
(1)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
93 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
5 składników gotuj szybko i łatwo ; Przekład Maria Brzozowska - Kraków : Insignis Media ; 2017. - 316, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu. Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek i pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Ta książka to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 potraw ze śledzi / Dionizy Szepietowski. - Wyd. 5. - Warszawa : Watra, 1975. - 46 s. : il. ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chodź, razem coś ugotujemy, a potem upieczemy : dziecko w kuchni/ Sigrid Theilig, Harald Theilig. - Wyd. rozszerz. - Warszawa, cop. 1991. - 112 s. : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jedzą nad Dunajem / Maciej E. Halbański. - Warszawa : Watra, 1977. - 291, [1] s. : il. ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lucyna Ćwierczakiewiczowa była kobietą wielkiego formatu. Jako autorka bestselerowych książek kucharskich, poradników i kalendarzy odniosła niebywały sukces i stała się najbardziej rozpoznawalną Polką drugiej połowy XIX wieku. Słynęła nie tylko z umiejętności kucharskich, ale też z hardego charakteru i niezwykle ostrego języka. Do pełni szczęścia brakowało jej tylko jednego - upragnionego dziecka, którego jednak mieć nie mogła. Przygarnęła zatem sierotę i wychowała ją, traktując jak wszystkich wokół - surowo i bez pobłażania. Jak wyglądało życie zdominowanej przez niezwykłą matkę Tosi Ćwierczakiewiczówny? Jak wyjść z cienia legendy, odnaleźć się i pokochać mężczyznę, którego na męża wybrała surowa matka? Czy Tosia kiedyś zazna prawdziwego, rodzinnego ciepła i dorówna mistrzyni kuchni? Oto historia jej losów, życie mieszczan i wielka Lucyna oglądane oczami skromnej sieroty, która znalazła się na salonach i w najsłynniejszej polskiej kuchni. [Prószyński i S-ka 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowy wypiek chleba / Lauren Chattman ; [tł. Olga Kwiecień-Maniewska]. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 278, [1] s. : il. ; 24 cm.
Upiecz za każdym razem idealny bochenek! Jeśli jeszcze nigdy nie doświadczyłaś satysfakcji, płynącej z wyciągnięcia z własnego piekarnika gorącego, pachnącego chleba, to najwyższy czas zabrać się do roboty! Lauren Chattman uprzedza wszelkie pytania i opowiada o wszystkich sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Jej wyczerpujący poradnik nawet najbardziej niepewnego nowicjusza zmieni w pewnego swoich umiejętności domowego piekarza! - Poznaj tajniki pieczenia chleba dzięki podręcznikowi Lauren Chattman: - Kup najlepsze składniki na chleb, naucz się je właściwie przechowywać i odpowiednio się z nimi obchodzić. - Dowiedz się, czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa. - Naucz się wyrabiać ciasto chlebowe - ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. - Poznaj tajemnice ciasta chlebowego: fermentację, obracanie, kształtowanie, wyrastanie i nacisnanie chleba - teraz zrobisz to jak zawodowy piekarz! Przepisy na najlepsze pieczywo w twoim życiu: brioszki, chałki, ciabatty, angielskie bułeczki, chleb z makiem, chleb żytni, orkiszowe bagietki, chleb ze słonecznikiem, pełnoziarnisty naan i wiele innych. Zrób idealny chleb od skórki aż do ostatniego okruszka!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
Encyklopedia domowych wyrobów / [Marta Szydłowska i in.]. - Warszawa : SBM, cop.2014. - 445, [3] s. : il. ; 29 cm.
(Twoja Kuchnia)
Tęsknota za niezapomnianymi zapachami i smakami dzieciństwa oraz, niestety, w coraz większym stopniu zmodyfikowana żywność, skłaniają do samodzielnego wytwarzania jedzenia. Bo cóż może być smaczniejszego i bardziej wartościowego jak własnoręcznie wypieczony chleb, zamarynowane warzywa oraz tłoczone soki? Encyklopedia domowych wyrobów to kompendium wiedzy na temat wytwarzania zdrowej żywności i napojów. Zgromadzono w niej szczegółowe informacje na temat samodzielnego wypiekania pieczywa, wytwarzania kiełbas, szynek, nabiału oraz dżemów i przetworów z warzyw. Czytelnik znajdzie w niej też przepisy na domowe nalewki, likiery, wina i samogon.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fasola i groch : potrawy i przetwory / Anna Rościszewska-Stoyanow. - Warszawa : "Watra", 1982. - 79,[1] strona : rysunki ; 17 cm.
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fasola w kuchni / Henryk Dębski. - Warszawa : Watra, 1984. - 246 s. : rys ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Gawędy o jedzeniu / Maria Iwaszkiewicz. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydaw. "Watra", 1972. - 203, [1] s. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej